Gå tillbaka

Lestrup Racing mönstrar två bilar i Dubai 24-timmars – enda svenska team till start

Nyårsraketerna har knappt hunnit tystna innan det nya decenniet firas in med en sprakande motorfest i Mellanöstern. I veckan inleds racingsäsongen 2020 med den 15:e raka upplagan av Dubai 24-timmars, och som enda svenska team på startlinjen står Lestrup Racing nu redo att ta sig an en av vinterns stora höjdpunkter inte bara med en, utan med två bilar.

24-timmarsloppet i Dubai har sedan premiärupplagan 2006 vuxit explosionsartat. Inför årets sammandrabbning på Dubai Autodrome är hela 74 bilar, fördelade över nio klasser, anmälda. Lestrup Racing – som debuterar i tävlingen – kommer till start i TCR-kategorin där totalt 16 bilar deltar, och ställer två Volkswagen Golf GTI TCR DSG till förfogande för två förarbesättningar bestående av vardera fyra man.

– Vi ser väldigt mycket fram emot veckans race i Dubai; det första för oss under det nya decenniet, säger teamchef Fredrik Lestrup. Det blir en stor utmaning, men vi tror oss ha goda chanser att slåss om ett bra resultat. Vi är alla otroligt laddade.

Den ena av teamets bilar, med startnummer 110, körs av Lestrup Racings Teams mest erfarna långloppsgäng. Peter Fahlström, Mats Olsson och Stefan Nilsson har alla varit en del av teamets endurance-satsning sedan starten 2013, och går in på sin fjärde säsong med TCR-bil tillsammans i Lestrup Racings Teams färger. Den etablerade trion – som bland annat stått på pallen i 12-timmarsracet på italienska Mugello och 24-timmars på COTA i USA – kompletteras i Dubai för första gången av debuterande Christian Axelsson.

I bil #111 återfinns en kvartett med meriter från de högsta nivåerna av svensk elitracing. Hannes Morin, Martin Öhlin, Oliver Söderström och Marcus Fluch är alla välkända namn i svensk motorsport: Morin slutade åtta i TCR Scandinavia 2019, Öhlin och Söderström har båda tävlat i STCC, och Fluch har tagit såväl silver som brons i Junior-SM-serien JTCC.

Morin och Öhlin gör sina respektive första starter som Lestrup Racing Team-förare i helgen. Söderström har tidigare tävlat för teamet i STCC (2018) och GT4 Scandinavia (2019) och gör nu sitt första långloppsframträdande, medan Fluch kört för teamet i tjeckiska Brno och belgiska Spa 500 under fjolårssäsongen.

– Vi kallar oss ”familjen” lite på skämt, men faktum är att det ligger mycket i det, fortsätter Fredrik Lestrup. Vår familj har vuxit från en bil och fyra förare till två bilar och åtta förare i långloppen, med två starka uppställningar och en spännande mix av erfarenhet och ungdomlig entusiasm. Det är väldigt motiverande att inleda det nya årtiondet på det här sättet.

Lestrup Racing Team gör alltså sin första start i Dubai 24-timmars, men teamet kan ändå luta sig mot en hel del kännedom om loppet i det fashionabla ökenemiratet. Teamchef Fredrik Lestrup har själv kört tävlingen sex gånger och vunnit sin klass vid tre tillfällen – senast för ett år sedan, då för övrigt både Fahlström och Olsson var på plats för ett vältajmat studiebesök.

Dubai 24-timmars är idag ett av världens mer högprofilerade långlopp. Tävlingen karaktäriseras av det varma klimatet med temperaturer som sällan understiger 20 grader någon gång under dygnet, och loppet är också det i världen med flest antal mörkertimmar (14).

Dessutom utgör arrangemanget, i början av januari, en logistisk utmaning.

– Bilarna skeppades ut i containrar redan i november, förklarar Fredrik Lestrup. Det innebär ett stort administrativt pussel direkt efter att säsongen tar slut hemma i Europa. Det är otroligt mycket som ska klaffa redan innan bilarna tar mark – men vi känner oss väl förberedda. Vi vet att vi har två bra bilar, två bra föraruppställningar, och vårt mål är att vinna det här racet i vår klass. Det kommer inte bli enkelt och det är bokstavligt talat en lång resa mot mål, men vi brinner för det här och ska ge allt vi har.

Startfältet i TCR-klassen består av fyra Volkswagen-bilar, fyra Audi, fem Cupra, en Peugeot, en Honda och en SEAT.

Dubai 24-timmars 2020 inleds med fri träning under onsdagen. Kvalet avgörs på torsdag, då ytterligare två träningspass också körs, innan själva loppet drar igång kl. 12.00 svensk tid på fredag med målgång ett dygn senare.

Hela tävlingen går att följa via livestream och live timing på www.24hseries.com. Lestrup Racing Team uppdaterar också löpande direkt från banan på teamets sociala medier.

Visste du att?
De två bilarna som Lestrup Racing Team mönstrar i Dubai har olika proveniens. Bil #110 inhandlades helt ny under 2019, och har använts uteslutande för långlopp med en tredjeplats i Mugello 2019 som bästa resultat. Bil #111 kördes ursprungligen av Andreas Wernersson i STCC säsongen 2018 där den bla tog en seger i Andreas händer under STCC-premiären på Ring Knutstorp. Bilen har sedan dess anpassats till endurance-utförande med bland annat DSG-låda och ABS-bromsar, och gör sitt första långlopp i Dubai denna helg.

Tidsschema – Dubai 24-timmars 2020
Alla angivelser avser svensk tid

Onsdag 8 januari
Fri träning 1: 06.35-09.05
Fri träning 2: 10.25-12.55

Torsdag 9 januari
Fri träning 3: 07.20-08.50
Kvalificering (TCR): 12.05-12.35
Fri träning 4: 15.00-16.30

Fredag 10 januari
Warm-up: 07.30-08.00
Start – Dubai 24-timmars: 12.00

Lördag 11 januari
Målgång – Dubai 24-timmars: 12.00