Gå tillbaka

Lestrup Racing i pole – och pool – position i avbrutet Dubai 24-timmars

Lestrup Racing fick med sig en andraplats från sin debut i 24-timmarsloppet i Dubai, men visade prov på racevinnande fart från pole position i en tävling som för första gången i dess 15-åriga historia fick avbrytas i förtid på grund av regn.

Oliver Söderström slog till med ett kanonvarv i kvalet till det säsongsinledande loppet i Creventics 24-timmarsserie, och placerade sin Volkswagen Golf GTI TCR DSG med startnummer #111 i pole position i TCR-klassen redan i Lestrup Racings första start i Dubai.

Kvartetten i #111 – som förutom Söderström bestod av Hannes Morin, Martin Öhlin och Marcus Fluch – fortsatte sedan att köra fort även i racet, trots att man initialt valde en något avvaktande taktik där fokus främst låg på att optimera bränsleåtgång och däckslitage i den arabiska värmen på Dubai Autodrome.

Samtidigt avancerade teamets andra bil, med startnummer #110, effektivt genom fältet från 12:e startposition i TCR-klassen. Peter Fahlström, Mats Olsson, Stefan Nilsson och Christian Axelsson stod för en stabil insats där man steg för steg närmade sig täten, med en topp fem-placering till synes inom räckhåll för Lestrup Racings etablerade långloppschaufförer.

Cirka sju timmar in i racet återfanns bil #111 på andra plats i klassen – på en annan strategi än den som i det skedet fört upp AC Motorsports Audi RS 3 LMS DSG (#188) i ledning – när plötsligt ett massivt skyfall drog in över Dubai. Klockan 22.17 lokal tid, 7 timmar och 17 minuter in i tävlingen, var vattenmassorna så stora att arrangörerna för första gången i evenemangets historia tvingades blåsa av loppet i förtid.

Lestrup Racing-gänget i #111 fick därmed aldrig chansen att skörda frukten av sin försiktiga inledning, men fanns hela tiden med i segerdiskussionen och lämnar Dubai med en alltjämt mycket meriterande andraplats i klassen (som bästa Volkswagen-ekipage) bakom AC Motorsport.

Bil #110 slutade på åttonde plats.

– Vi lämnar Dubai med lite blandade känslor, men naturligtvis måste vi vara stolta över den fart vi visat upp i vår första start i den här stora tävlingen, säger teamchef Fredrik Lestrup. Oliver Söderström fick till ett riktigt bra varv i kvalet och gav oss pole position i #111, vilket förstås var väldigt kul. Tyvärr låg vi lite fel till i strategin precis när rödflaggan föll. Vi körde med marginal och hade kunnat vara betydligt mer aggressiva under avslutningen, men vi hade farten för att vinna det här racet. Alla våra förare gjorde ett kanonjobb och även gänget i #110 hade kapacitet att nå topp tre-fyra. Vi hade gärna kört om det till sista timmen, men hela teamet har gjort en toppinsats.

Regnet som drog in i samband med rödflaggen blev under natten så intensivt att hela depåområdet på Dubai Autodrome till slut svämmade över. Bilarna stod under vatten upp till trösklarna och beslutet att avbryta loppet var under alla omständigheter korrekt.

– Vid tretiden på natten regnade det extremt mycket, fortsätter Fredrik Lestrup. Vi låg och sov på madrasser inne i garaget och vaknade av att de började flyta. Vi fick rädda det vi kunde och som tur var blev det bara en del mindre materiella skador. Man kan säga att vi hade både pole och pool position i helgen!

Lestrup Racing är nu tillbaka i Sverige, via en omdirigerad flygrutt förbi orosdrabbade Iran, och arbetar för närvarande för fullt på resten av racingsäsongen 2020. Ambitionen är förutom ytterligare långloppsåtaganden också att komma till start i STCC och GT4 Scandinavia.