Gå tillbaka

GT4-seger i 24-timmars i Dubai för Fredrik Lestrup

När teamchefen Fredrik Lestrup dammade av racinghjälmen från hyllan och skickades på praktik till Dubai för sin sjätte start i 24-timmarsloppet blev det en seger i GT4-klassen.

Fredrik körde för Besaplast Racing, ett team han gjort många långlopp för, och till det här loppet hade teamet en helt ny BMW M4 GT4 anmäld i GT4-klassen – en klass med stor konkurrens i årets upplaga. Efter att ha kvalat in åtta i klassen var teamet bra med inledningsvis i loppet och etablerade sig tidigt i topp-5. Under kvällen och natten klättrade man vidare uppåt och var på morgonen med i kampen om pallplatser. Segern grundlades sedan inför sista stinten med en ambitiös strategi. Fredrik körde sista stinten och beslutet togs att försöka köra hela stinten utan ett extra tankstopp för att ta segern. En strategi som innebar att man skulle köra avsevärt mycket längre på en tank än någon GT4-bil gjort tidigare under racet. Taktiken lyckades och Fredrik ledde över tvåan med 44 sekunder när denna sex minuter innan målgång tvingades parkera vid sidan av banan med punktering. Fredrik Lestrup, Thomas Teekat, Tomas Pekar och Franjo Kovac blev etta i GT4 och 22:a totalt i årets Dubai 24-timmars.
– Härligt! Vi vann GT4-klassen i Dubai 24-timmars, jublade Fredrik efteråt. Det blev ett väldigt tufft race, jag körde nästan 10 timmar totalt och fick avsluta med en riktig rysare till stint. Ingenjören kom till mig och sa att vi skulle försöka köra in ett tankstopp under sista stinten. Jag lyckades spara mellan 0,4-0,6 liter per varv och i mål hade vi bara några liter kvar i tanken. Det här blev en härlig start på 2019 och ett stort tack till Besaplast och särskilt Franjo Kovac! Min hjälm ska kanske inte vara helt permanent på hyllan ändå.

Resultat från Dubai 24-timmars för samtliga  timmar under racet samt från träningar och kval hittas på https://www.24hseries.com/2019/24h-dubai-2019/results.