Gå tillbaka

Lestrup Racing Team i Italien för Imola 12-timmars

Efter succéstarten i STCC på Ring Knutstorp där Andreas Wernersson tog teamets första STCC-seger har Lestrup Racing Team tagit sig till Italien för Imola 12-timmars i helgen.

Teamets långloppsförare Mats Olsson, Peter Fahlström och Stefan Nilsson har i helgen sällskap av Emil Sällberg som vanligtvis är raceingenjör för Andreas Wernersson i STCC. Nu sitter han själv bakom ratten i en av teamets bilar, en erfarenhet han tror kommer vara till nytta i arbetet i STCC med Andreas Wernersson.
– Det är flera fördelar, säger Emil. Som förare har jag nytta av vad jag gör som raceingenjör och jag kan dels förklara för teamet hur jag upplever bilen och dels snabbt känna när man kan pusha och inte pusha. Som raceingenjör kommer jag få en bättre förståelse för vad Andreas beskriver när han kör och mer sympati för förarens upplevelser och vad som bygger förtroende i bilen. Det här blir definitivt en bra erfarenhet.

Emil delar teamets VW Golf GTI TCR med Mats Olsson, Peter Fahlström och Stefan Nilsson som utgör Lestrup Racing Teams långloppsteam. Det här är teamets första långlopp för året och första race på Imola, en snabb och klassisk racerbana i Italien.
– Det är en fantastisk bana och allt andas motorsportkultur här, beskriver Emil. Det är en väldigt trevlig bana att köra på och faktiskt enkel att hantera trafik på, det finns flera ställen där det är lätt att släppa förbi de snabbare GT-bilarna. För oss som inte är förarproffs till skillnad från våra STCC-förare är de största utmaningarna här att våga ha med oss tillräckligt med fart i högfartspartierna. Det är flera ställen här som har flera snabba kurvor i följd och där gäller det att vi vågar ha med oss farten in.

Att ställa om från STCC till långlopp är något teamet har vana av och Fredrik Lestrup menar att det är en fördel för teamet att köra både och.
– Först och främst är det jättekul att vi är igång med långloppsteamet redan så här tidigt i år och att jobba med Mats, Peter och Stefan, säger Fredrik. Det är också spännande att Emil är med och kör, jag vet själv vilken nytta man har som både förare och raceingenjör att vara med på båda sidorna så det är bara positivt. Det är också en chans för oss  i teamet att vara igång och fortsätta lära oss mer om bilarna och finslipa allt.  Imola är en tuff bana men vi är vana vid långlopp och Mats, Peter och Stefan har mycket rutin och är säkra när de kör så vi ser som vanligt fram emot en bra helg där det viktigaste i långlopp alltid är att först och främst se till att gå i mål. Då brukar det också bli ett bra resultat.

Idag fredag körs just nu kvalet till racet. Själva racet på 12 timmar är uppdelat i två delar, med racestart idag fredag kl 15:30 för loppets första fyra timmar. Loppet stoppas 19:30 för ett nattuppehåll innan det startas om igen imorgon lördag kl 11:30 för de avslutande åtta timmarna.

Loppet kan följas live med livestream på https://www.24hseries.com/2018/12h-imola-2018/live