Gå tillbaka

Teamledningen är förväntansfull inför premiärhelgen

I helgen startar årets STCC-säsong på Ring Knutstorp och för Lestrup Racing Team väntar i år teamets andra säsong i STCC efter debuten ifjol och det har skett en hel del förändringar i teamet under vintern.

Bland annat har teamet nu två egna bilar och två nya förare i Andreas Wernersson och Oliver Söderström, och man har utökat organisationen med två raceingenjörer. Teamchef Fredrik Lestrup är förväntansfull inför helgen.
– Vi är väldigt sugna på race nu efter en lång vinter, konstaterar Fredrik. I helgen får vi första riktiga värdemätaren på hur vi står men känslan är att vi har förberett oss väl och är mycket bättre förberedda än ifjol.

Att det är en del nytt i teamet tycker Fredrik inte är något konstigt.
– Det är helt naturliga ändringar, planen har hela tiden varit att växla upp till två bilar i år och det vi har gjort är att växa på rätt ställen och att alla i teamet har tydligare roller. Det är också en stor fördel att vi har två nya ingenjörer, Emil Sällberg på Andreas bil och Jonas Jarlmark på Olivers bil som gör att vi har tydliga ansvarsroller för varje bil. Målet i helgen är självklart att först och främst ta poäng med båda bilarna i båda racen. Sen måste vi vara realistiska, motståndet har inte blivit lättare i år men vi vet att vi har kapacitet för topp-5 och med Andreas bil ska vi definitivt vara med däruppe. För Oliver är det debut i STCC men det känns rimligt att sikta på topp-10 för honom. Normalt är vi starka i racen så kan vi få till kvalet ska vi kunna få en bra start på säsongen.

Totte Malmkvist är chefsmekaniker i teamet och medgrundare av Lestrup Racing Team och han ser också fram emot starten av årets säsong.
– Vi är mycket bättre förberedda i år än ifjol och jag känner att vi har ett större lugn i teamet, säger Totte. Alla vet vad de har att göra och så har det känts redan under försäsongstesterna och bilarna är så redo som de kan bli. Det viktigaste för oss nu är att få en stabil start på säsongen och att vi lämnar Knutstorp med en bra poängskörd i helgen.

Racehelgen på Ring Knutstorp inleds nu på fredag med träningar och kval följt av warm-up och race på lördag.

Junior-SM införs i STCC – Oliver Söderström en av åtta deltagare

Nytt för i år är att STCC också infört en JSM-klass i huvudklassen. Klassen kommer att gå under namnet JTCC och ha en egen mästerskapstabell utöver mästerskapstabellen i STCC. Alla STCC-förare mellan 17 och 22 år deltar i JSM. Lestrup Racing Teams Oliver Söderström är en av åtta förare som kör om Junior-SM 2018.

Uppdaterat tävlingsformat i STCC 2018

I STCC 2018 kommer det att köras två kval varje helg – Q1 och Q2. De 12 snabbaste i Q1 går vidare till Q2. De fem snabbaste i Q1 respektive Q2 får poäng i en fallande skala från 5 ner till 1 poäng för femte snabbaste föraren.

Startordningen i race 1 är baserat på resultatet i Q1. I race 2 är det omvänd startordning för de tio snabbaste i Q2, övriga startar enligt ordningen i Q1. Det innebär till exempel att en tiondeplats i Q2 ger pole position för race 2, medan snabbaste föraren i Q2 får fem poäng men startar 10:a i race 2.

Något som också ändrats är antalet race, ifjol var det tre race per helg men nu är STCC tillbaka till två race per helg istället. Det betyder att däcksreglementet också ändras och teamen har bara tillgång till 10 nya och 10 begagnade däck per bil och tävlingshelg. Undantaget är premiärhelgen på Ring Knutstorp där teamen har 16 nya däck per bil.

Tidsschema STCC Ring Knutstorp 4-5 maj:

Fredag 4 maj:

10:00 STCC test 1
13:50 STCC test 2
16:30 STCC Kval 1
16:55 STCC Kval 2

Lördag 5 maj:

9:00 STCC warm-up
12:05 Gridwalk
13:10 STCC race 1
15:30 STCC race 2

TV-tider:

Sportkanalen – live från 13:30 lördag 5 maj.

STCC-säsongen 2018:

4-5 maj: Ring Knutstorp
16-17 juni: Anderstorp
7-8 juli: Falkenberg
18-19 augusti: Gelleråsen
8-9 september: Rudskogen
21-22 september: Mantorp Park